Testissä: Asics Gel-Fujisetsu 3 GTX-nastalenkkarit

Siinä missä VJ Ultra 2 on ollut luotettava juoksukenkä maastossa, ja Mizunon Wave Riderit yli 1200km palvellut sotaratsu kaikenlaiseen maantiejuoksuun, Asicsin Gel-Fujitsetsut ovat nyt toista talvea toimineet luottokenkänä, kun maa menee jäähän ja pitoa täytyy ruveta hakemaan nastojen avulla.

Ajattelin siis kirjoittaa lyhyen koeajoraportin Asicseista. Tämän aamun lenkin jälkeen niille on kertynyt kilometrejä 602km, eli rohkenen sanoa, että kengät on jo sisäänajettu ja testattu.

Lyhyesti: napakasti istuvat, keskivaimennetut nastakengät, joiden pito ei lopu kesken missään olosuhteissa

Lesti

Koska minun tuntuu olevan tällä hetkellä mahdoton löytää sopivia maastojuoksulenkkareita (muita kuin VJ Ultra 2), jotka istuisivat leveään jalkaan, niin aloitetaan lestistä.

Gel-Fujisetsut eivät missään nimessä ole erityisen leveälestiset. Kuvailisin kenkää neutraaliksi ja normaalin levyiseksi. Eli ei kapea, ei leveä. Normaali.

Voisi sanoa, että Fujisetsut ovat kapeimmat lenkkarit, joilla olen juossut ja joiden istuvuuteen omaan jalkaan olen tyytyväinen. Eli jos etsit leveälestisiä nastalenkkareita niin Asicseja kannattaa sovittaa. Tosin Icebugit voivat olla silti varmempi valinta.

Vaimennus

Gel-Fujitsetsut ovat tuntuma – vaimennus- jatkumolla lähempänä parempaa tuntumaa. Kevyelle juoksijalle vaimennus on luultavasti täysin riittävä lähes mille matkalle vaan. Reippaaseen vaimennukseen tottuneelle ja painavammalle juoksijalle vaimennus on korkeintaan keskitasoinen, jopa hieman alle. Vastineena kengät ovat hyvin tunnokkaat ja kevyet juosta. Erityisesti liukkaalla kelillä hyvä tuntuma on tietysti tärkeä ominaisuus, joskin Gel-Fujitsetsujen äärimmäisen hyvä pito tarkoittaa, että kengillä saa päästellä aika huoletta menemään täysin paljaalla jäälläkin. Tuntumaa siis löytyy, mutta peruslenkillä sitä harvemmin varsinaisesti tarvitsee.

Kun maassa on lunta, se osin kompensoi keskitason alle jäävää vaimennusta. Esimerkiksi lumisillä teillä ja poluilla juostussa sadan mailin viikossa kengät eivät olleet missään nimessä pullonkaula, vaan jalat. Voi olla, että paremmin vaimennetut nastalenkkarit (esim. jotkut Icebugit) olisivat pitäneet jalat viikon jäljiltä hieman paremmassa kunnossa, mutta se on puhdasta spekulaatiota.

Vaimennuksen puutteen Asicseilla huomaa, kun niillä palaa juoksemaan tauon jälkeen. Varsinkin kovilla ja jäisillä teillä askel on aluksi raskas. Mutta jalat oppivat nopeasti ja alkavat ottaa vaimennuksen roolia itselleen. Vaikka se tarkoittaa hieman väsyneempiä jalkateriä, kyseessä ei ole pelkästään huono asia.

Sanoisin, että Gel-Fujisetsut ovat täysin riittävästi vaimennetut kaikkiin muihin tilanteisiin, paitsi yhdistelmään, jossa olet hieman raskaampi juoksija ja nostat juoksuvolyymiä todella merkittävästi totutusta.

Pito

Pidosta ei tarvitse kirjottaa pitkästi. Pito on ilman muuta Gel-Fujitsetsu 3:n iso vahvuus.

Kovilla (jää, pakkautunut lumi) pinnoilla pito ei lopu käytännössä koskaan. Ainoa paikka, jossa kenkien kanssa pitää hieman varoa jäällä on yli 15% kulmassa olevat rinteet, jotka ovat peilijäässä. Muualla pitoa on riittävästi. Tunne on huikea kun juoksu rullaa, eikä tarvitse välittää, onko alla luminen tie, täysi peilijää vai sula asfaltti.

Se, missä pito saattaa jäädä vajaaksi on jään päälle satanut pehmeä lumi. Pohjan nappulakuvio on ihan reilu, mutta loppuu auttamatta kesken kun lunta tulee kerralla reilusti. Pahinta on pehmeän lumen muodostama ”perunapelto”, jossa lumi ei ole pakkautunut ihan kovaksi, mutta muodostaa epätasaisen, kuoppaisen, pehmeän pinnan jään päälle. Silloin kengän hyvä tuntuma muuttuu heikkoudeksi, kun kenkä ikään kuin heittelehtii urissa ja kuopissa.

Näissä tilanteissa joku katumaasturimaisempi Icebug voisi ajaa paremmin asiansa. Toivon pääseväni testaamaan asiaa vielä tänä talvena.

Vedenpitävyys

Lenkkarit ovat varustettu Goretex-kalvolla, joten vedenpitävyyttä löytyy. Toisaalta kenkä on hieman niukka, joten syvempi lammikko saattaa tehdä tepposet ja hörpätä vettä kenkään sivulta tai päältä. Samoin hangessa on aika helppo saada lunta kenkään. Vaikka tykkään kalvopinnoitteesta talvikengissä, en pidä tätä kriittisenä suuntaan tai toiseen. Enemmänkin Gore-tex kalvo on nice to have. Mutta hyvin nice sellainen.

Heikot puolet

Kun ottaa huomioon käyttötarkoituksen ja ymmärtää, että kenkä on ennemmin hieman nopeampiin lenkkeihin kuin aivan pisimpiin pitkiksiin, niin kengästä on vaikea löytää todellisia heikkouksia.

Yhteenveto

Omissa Gel-Fujitsetsuissani on nyt 600km ja aion juosta niillä vielä vähintään toisen mokoman. Tilaan luultavasti Icebugit yli 15km matkoille ja palauttaville rauhallisille lenkeille.

Mutta 15km ja alle alle matkoilla, ja varsinkin nopeilla lenkeillä Asicsit tulevat jatkossakin olemaan ykkösvalintani.

Hyvät puolet:

+ Pito

+ Tunnokkuus

+ Keveys

Huonot puolet:
– Pito pehmeällä lumella

– Vaimennus (varauksin)

2 vastausta artikkeliin “Testissä: Asics Gel-Fujisetsu 3 GTX-nastalenkkarit”

  1. Sörssölsson avatar
    Sörssölsson

    Hienoa infoa, kiitos. Olisin mielelläni myös halunnut tietää minkä pituiset jalat sinulla on ja minkä kokoiset nämä kengät ovat. Olen siinä uskossa että näissä pitää valita puoli tai jopa yhtä kokoa isommat kuin yleensä joten tämä aiheuttaa nettiostajalle päänvaivaa. Lisää yhtälöön vielä se että luultavsti paksumpaa sukkaakin kannattaisi käyttää. Itse käytän juoksukengissäni kokoja: Mizuno/Puma 41, Nike/Adidas 42, New Balance 42,5. Omistan minä yhdet Asics Gt-1000 11 GTX tossutkin jossa koko on 42,5. Niissä piti mennä puoli kokoa ylöspäin koska Gore-Tex kalvo sisällä. Eli ihan sillisoppaa kaikilla valmistajilla ja heittoa löytyy eri malleista ja vuosimallista riippuen. Jalkani ovat 25,8 cm pitkät ja luulen että 42,5 olisi näissä minulle just eikä melkein, mutta sitten se pieni päänsisäinen mörkö empii ja miettii olisiko sittenkin 43,5 se oikea näissä.. ”Joo-o, onpas tyhmä jätkä, mene kauppaan 100km päähän kokeilemaan tai tilaa ite netistä ja kokeile” Sitten taas Greta Thunberg suuttuu kun minä lähettelen postiautoja edestakaisin.. Tai sitten vastaavasti: Lue netistä hyvä arvostelu jossa myöskin testaaja kertoo minkä kokoisilla jaloilla kenkiä testailee. Mikään ei ärsytä enempää kuin youtube-testaajat jotka väittävät 8 eri kokoisen kengän olevan ”true to size” eivätkä kerro oman jalkansa kokoa eivätkä mainitse ovatko he normaaleja ihmisiä vai niitä joiden mielestä jalka juostessa kasvaa kolme kokoa koska luut ihmeellisesti turpoavat ja siksi ihan pokkana suosittelevat ihmisille 2-3 numeroa liian isoja kenkiä.

    1. Kalle avatar

      Käytännössä mulla useimmat kengät on liian pitkiä jos ne on tarpeeksi leveitä, enkä ole vielä löytänyt mitään kaavaa jolla voisin löytää sopivasti istuvan kengän esim. koon perusteella.
      Itse olen siis tuossa luokassa, jossa kengät on aina 2-3 numeroa liian isoja. Mutta sitten taas, ei ne enää turpoa pitkilläkään matkoilla ainakaan niin että kengän kokoa pitäisi nostaa.
      Minulta ei siis silti kannata hakea kokovinkkejä, jos ei satu omistamaan lyhyitä ja leveitä suht lättänöitä jalkoja (”räpylät”).

      Joudun itsekin joko vaivautumaan kauppaan (esim. Varuste.net, 50km päässä) tai tilaamaan netistä ja puolet kerroista laittamaan palautukseen, kun ei se sitten istunutkaan.
      Pitäisi varmaan tehdä niin, että sitten kun se oikeasti hyvä kenkä löytyy, niin ostaa niitä kymmenen paria varastoon odottamaan. Sen verran tuskaista on sopivien kenkien metsästys.

      Viimeisimpänä posti toi Hokan Challenger ATR 7 Wide:t koossa 43.5. Sekin on liian pitkä, mutta silti liian kapea.
      Jos teen joskus isomman esittelyn kaikista kengistäni, niin ehkä otan siihen nuo kyselemäsi mitat jokaisesta kengästä.

      Onnea istuvien kenkien metsästykseen

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Haku

Suositut

  • NUTS Karhunkierros kisaraportti – DNF 83/166km

    Juoksusta on julkaistu video kanavalleni, joka näyttää kuvina sen, mitä tässä raportissa kerrotaan sanoina. Jos meno kiinnostaa, laita kanava seurantaan. Siirtymä ja valmistelut Tein alkukuusta videon kisasuunnitelmasta. Tällä hetkellä se löytyy julkisena vain videomuodossa, mutta aion tuoda kisasuunnitelman myös tänne blogiin täydennettynä opeilla, joita ammensin itse juoksusta. Se tulee olemaan resurssi itselleni ja kaikille muille,…

  • Testissä: Asics Gel-Fujisetsu 3 GTX-nastalenkkarit
    Testissä: Asics Gel-Fujisetsu 3 GTX-nastalenkkarit

    Siinä missä VJ Ultra 2 on ollut luotettava juoksukenkä maastossa, ja Mizunon Wave Riderit yli 1200km palvellut sotaratsu kaikenlaiseen maantiejuoksuun, Asicsin Gel-Fujitsetsut ovat nyt toista talvea toimineet luottokenkänä, kun maa menee jäähän ja pitoa täytyy ruveta hakemaan nastojen avulla. Ajattelin siis kirjoittaa lyhyen koeajoraportin Asicseista. Tämän aamun lenkin jälkeen niille on kertynyt kilometrejä 602km, eli…

  • Kuinka paljon vertikaalia pitää treenata?
    Kuinka paljon vertikaalia pitää treenata?

    Kirjoitin aiemmin siitä, Paljonko pitää harjoitella jos haluaa juosta ultramaratonin? Artikkelissa lainasin ultrajuoksuvalmennuksen veteraaneja, Jason Koopia ja Science of Ultra- podcastin Shawn Beardenia. Omassa sadan mailin treeniprojektissa olen tukeutunut herrojen näkemyksiin. Kuten kirjoitin tilannekatsauksessa, olen seuraavana suuntaamassa Teneriffalle, jossa tarkoituksena on keskittyä nimenomaan vertikaaliharjoitteluun. Helmikuussa puolestaan olen ottamassa säännöllisten aamulenkkien rinnalle iltaan vertikaaliharjoittelua. Ja vasta…

Kategoriat

Tagit

Täällä ei ole vielä näytettävää sisältöä.